לימוד רכיבה על סוסים: כל השלבים

לימוד רכיבה על סוסים: כל השלבים

לימוד רכיבה על סוסים יכול להיות חוויה מרגשת ומתגמלת הן לילדים והן למבוגרים. עם זאת, זה יכול להיות גם מפחיד וסוחף, במיוחד עבור אלה שמעולם לא היו ליד סוסים לפני כן. במאמר זה, נחקור את השלבים השונים של לימוד רכיבה על סוסים, החל מטיפול בסיסי בסוס ועד טכניקות רכיבה מתקדמות.

שלב 1: טיפול בסוס ובטיחות

עוד לפני שעולים על סוס, חשוב ללמוד את היסודות של טיפול בסוס ובטיחות. זה כולל למידה כיצד לגשת ולהוביל סוס בבטחה ודברים נוספים.

אחד הדברים הראשונים שמתחילים ילמדו הוא איך להתקרב לסוס בבטחה. זה אומר להתקרב אל הסוס מהצד ולא מאחוריו,  בשל שדה ראייה מוגבל שיש לסוס. עליך תמיד לדבר אל הסוס בטון רגוע ומרגיע ולהימנע מתנועות פתאומיות שעלולות להבהיל את הסוס.

טיפוח הוא גם חלק חיוני בטיפול בסוס. זה כרוך בהברשת הפרווה של הסוס, הרעמה והזנב של הסוס כדי לשמור אותם נקיים ובריאים. כמו כן, התלמיד לומד לאכף את הסוס ולהתאים בצורה נכונה את האוכף וראשיית הרכיבה כדי להבטיח את הנוחות והבטיחות של הסוס.

שלב 2: עלייה וירידה מהסוס

לאחר למידת היסודות של טיפול בסוס ומעבר על כללי הבטיחות השונים, השלב הבא הוא ללמוד כיצד לעלות ולרדת על סוס. רכיבה על סוס כרוכה בהנחת רגל שמאל במדרגה והנפת רגל ימין על גבו של הסוס. יש לשים לב שהישיבה באוכף לאחר הנפת הרגל מתבצעת בעדינות ולא ב"נחיתה" על גב הסוס- כך אנו לא "מזעזעים" את גב הסוס ומכאיבים לו.

ירידה מהסוס כרוכה בהיפוך התהליך. עליך להניף את רגל ימין לאחור מעל גב הסוס ולהוריד את עצמך בעדינות אל הקרקע – הירידה מתבצעת  כאשר רגל שמאל עדיין בארכובה, תוך הרמת משקל הגוף על הידיים ובו בזמן להוציא את הרגל מארכובה שמאל – ורק אז לרדת לקרקע.

שלב 3: ישיבה נכונה על גב הסוס

השלב הבא נלמד ומתורגל לאורך כל הרכיבה ודורש תירגול ומודעות. ישיבה נכונה על הסוס הינה חשובה גם לרוכב וגם לסוס. ישיבה נכונה ומאוזנת שומרת על גם על הגב של הרוכב וגם מקילה ושומרת על בריאות והאיזון של הסוס.
כאשר יושבים על גב הסוס, הקו המנחה הוא ראש- כתף- אגן- עקב שדרך נקודות אלו עובר קו דמיוני השומר את מרכז הכובד של הרוכב מעל המרכז של הסוס. ישיבה נכונה ומאוזנת, שומרת על שיווי משקל, איזון ועבודה נכונה הן של הרוכב והן של הסוס בזמן הרכיבה ומונעת כאבים ופציעות מיותרות.

שלב 4: התחלת תנועה – הליכה ועצירה של הסוס

השלב הבא הוא ללמוד איך לעצור את הסוס בעת רכיבה. זה כולל שימוש נכון בישיבה, בהתנייה קולית, רגליים ולבסוף במושכות במידת הצורך כדי לתקשר עם הסוס ולבקש ממנו להתקדם או לעצור.

כדי ללכת עם הסוס יש לשלוח את הידיים עם המושכות קדימה, לתת הנחייה קולית ולפי הצורך להשתמש בדירבון הסוס עם הרגליים בצורה הדרגתית ומתונה. כדי ללמוד הליכה ועצירה, יש לתרגל את סדר הפעולות כל הזמן בצורה הנכונה על מנת ללמוד ולהכיר את התחושה הנכונה וההדרגתית שיש להפעיל על הסוס.

שלב 5: פניות עם הסוס

לאחר שאתם שולטים בהליכה ובעצירה, השלב הבא הוא ללמוד כיצד לנווט ולהפנות את הסוס. זה כרוך בשימוש במושכות וברגליים כדי לכוון את הסוס לכיוונים שונים.

כדי לכוון את הסוס שמאלה, יש למשוך בעדינות את המושכה השמאלית אחורה לכיוון האגן ועם מושכה ימין להפנות קדימה ועל צוואר ימין של הסוס- הרחקה קלה של רגל שמאל מהסוס ונגיעה עם רגל ימין. כדי לפנות ימינה יש לעשות את כל השלבים הפוך.
ברגע שהסוס פנה יש להחזיר את הידיים והרגליים למקומם.
יש לציין שעבודה זו מצריכה המון תרגול על מנת ללמוד את כמות ה"לחץ" המופעל על הסוס ולמתן אותו כך שבסוף הסוס יפנה רק מהפניית שני הידיים- מושכות לכיוון הרצוי ללא הפעלת "לחץ".

שלב 6: הגברת מהירות מהליכה לריצה קלה

לאחר שהישיבה מבוססת ובטוחה ולאחר שלמדנו לשלוט במיומנויות ההליכה- עצירה והכוונת הסוס, ניתן ללמוד כיצד לרוץ עם הסוס.
לסוס יש 3 מקצבים: הליכה- טרוט- קאנטר.
בכל מקצב יש סדר דריכה של הרגליים שונה ועל כן כל מקצב דורש מהרוכב להתמודד עם שיווי משקל ותנועה שונה.
הליכה- קצב של 4 פעימות עם תנועה מורגשת ב- 3 מימדים (מצד לצד/ קימה אחורה/ למעלה ולמטה).
בטרוט- ריצה קלה, קצב של 2 פעימות. התנועה יותר קופצנית (למעלה ולמטה) ועל כן נדרש מהרוכב ללמוד לשבת על גב הסוס ולקום ולשבת בסנכרון עם התנועה של הסוס -כך הוא נמנע מיציאה של שיווי המשקל ומרכז הכובד ולא מכאיב לו או לגב הסוס.
בקאנטר- ריצה יותר מהירה וחזקה, מקצב של 3 פעימות. תנועה יותר מעגלית (למעלה, למטה/ קדימה/ אחורה).
גם כאן נדרש הרוכב ללמוד מחדש לשבת את המקצב והתנועה שהסוס מעביר לרוכב.
על מנת להגביר למקצב הטרוט, על הרוכב להפנות ידיים קדימה, לתת התנייה קולית ולדרבן עם הרגליים את הסוס קדימה בהדרגה עד אשר הוא עובר לטרוט. ברגע שהסוס עבר לטרוט יש לקום ולשבת או להשאר בטרוט ישיבה ולשמור על המקצב עם התנייה קולית ו/או רגליים במידת הצורך.
על מנת לעבור לקאנטר- על הרוכב לשמור על טרוט ישיבה קבוע, להרים יד פנימית ולקחת רגל חיצונית אחורה וכאשר הסוס והרוכב מוכנים- יש לתת "נשיקה" כהתנייה קולית ליציאה לקאנטר.
ברגע שהסוס עבר לקאנטר, יש להחזיר ידיים ורגליים למקום ורק לשמר את הקאנטר בעזרת הישיבה והרגליים.
למידה נוספת ואף לא פחות חשובה היא ירידה במקצבים: קאנטר- לטרוט, טרוט- להליכה. שינוי במקצבים דורשת שליטה בגוף ובעזרים- רגליים וידיים.
כאשר רוצים לרדת מקאנטר לטרוט או מטרוט להליכה, יש להפסיק דרבון, להישען מעט אחורה ול"שקוע" באוכף ע"י הוצאת אוויר ובעת הצורך להשתמש במושכות כדי להאט לקצב הרצוי. כל שינוי במקצב עולה או יורד יש המון רגש בתחושה שהרוכב לומד על מנת להתאים את רמת השימוש בעזרים ובישיבה , כך יוכל לדייק את השימוש ולהרגיש נכון מתי וכמה נדרש ממנו להפעיל או להפסיק את השימוש בהם.
יש לציין שכל סוס הוא שונה ומגיב בצורה שונה, ועל כן הרוכב צריך להיות מספיק מיומן על מנת להתאים את ה"כלים" שנרכשו כדי לתקשר עם הסוס עליו רוכב.
*כאשר מתקדמים עם השליטה ברכיבה, רמת הדיוק של הרוכב משתפרת ונדרשת ממנו מוימנויות נוספות כמו, זיהוי ליד נכון (רגל מובילה), הכנה נכונה לקאנטר (טרוורס) ועוד.

שלב 7: טכניקות רכיבה מתקדמות אחרות

רכיבה מתקדמת – ספורטיבית תחרותית או אילוף סוסים:
לרוכב יש אין ספור אפשרויות להתקדם בענף הרכיבה, אם זה לעולם התחרויות במגוון מקצועות או לאילוף סייחים וסוסים. או פשוט להמשיך ולהנות מהרכיבה והטיפול בסוס.
בסוף, הרוכב מחליט לאן הוא מכוון ובוחר את המדריך/ מאמן שיקח אותו לשם.

כתיבת תגובה