רכיבה טיפולית לילדים

מקצועות הרכיבה הטיפולית כבשו לעצמם מקום של כבוד במהלך שני העשורים האחרונים בתוך המרחב הטיפולי הכללי ובפרט בתחום הטיפול באמצעות בעלי חיים.
יותר ויותר ממצאי מחקרים הובילו למסקנה שיש להתאים את הטיפול לאדם וכי טיפול מסוג אחד לא יכול להתאים לכולם.
רכיבה טיפולית היא גישה טיפולית מבוקשת מאד (מוכרת על ידי קופות החולים) במיוחד עבור טיפול בילדים ויכולה לעמוד כטיפול עצמאי או כטיפול נוסף ומשלים לתהליכים טיפולים אחרים.

רכיבה טיפולית לילדים – איך זה מתבצע?

טיפול הרכיבה הטיפולית עצמו מתבצע בחוות סוסים. זהו טיפול אישי פרטני שבו נפגשים המטפל, המטופל והסוס.
הרעיון הטיפולי העומד בבסיס השיטה הוא שימוש בקשר שנוצר בין המטופל לבין הסוס, כאשר המטפל תופס את הכובע של המתווך והמחבר.
במהלך המפגשים הטיפוליים, המטופל יוצר קשר ישיר עם הסוס, מטפל בו, רוכב עליו ומבצע עימו תרגילים שונים. מערכת היחסים, המגע והפעולות המתקיימות בין המטופל לסוס, מחזקות מיומנויות מוטוריות (עדינה וגסה) ומיומנויות רגשיות ותקשורתיות.
רכיבה וטיפול בסוס מפתחים גם, יציבות ושיווי משקל, המטופלים מפתחים תחושת מסוגלות, אחריות ועצמאות תפקודית, כל זאת באמצעות משימות המייצרות חוויות הצלחה.
למטפל, תפקיד משמעותי ביותר של תרגום האינטראקציה שנוצרת בין המטופל לבין הסוס לחלקים אחרים בעולמות התוכן של המטופל ולהוביל לשינוי תפיסתי והתנהגותי מחוץ למרחב הטיפול.  

רכיבה טיפולית לילדים מחיר

קהל היעד ברכיבה טיפולית לילדים

קהל היעד הינו הטרוגני, ילדים (לרוב מגיל 6), מתבגרים וגם מבוגרים. החל מבעלי נכויות וצרכים מיוחדים, מתקשים בפעולות מוטוריות, דרך, כאלו הסובלים מקשיים נפשיים ועד לקשיים רגשיים, התנהגותיים וחברתיים. המצבים הטיפוליים המוכרים יותר הם: פוסט טראומה, הפרעות קשב, אוטיזם, היפראקטיביות, נסיגה חברתית ויש עוד רבים.

מרחב בטוח-רכיבה טיפולית לילדים  

חלק משמעותי מתחום הרכיבה הטיפולית בישראל וגם בעולם, מתמקד בילדים ומתבגרים הסובלים מבעיות וקשיים תפקודיים, רגשיים ונפשיים.
הניסיון מלמד שצעירים, מגלים יכולות חיבור גבוהות לבעלי חיים באופן עקרוני. צעירים הסובלים מקשיים שונים המדירים אותם מהמרחב הרגיל או פוגעים במרחב החברתי שלהם, מוצאים בבעלי החיים שותפים וחברים. החיבור הזה, מאפשר להם לחוות קשר במרחב בטוח ומבוקר.
העובדה שהפעילות מתקיימת לרוב במרחב פתוח, ירוק ושקט, תורמת לתחושת הביטחון, העדר לחץ חברתי ופחות "איומים" מצד הסביבה.

רכיבה טיפולית לילדים

רכיבה טיפולית-הוליסטית (גוף ונפש)

מזה שנים רבות מתקיימת ההבנה שטיפול רגשי על סוגיו אינו יכול להתקיים בוואקום, כלומר ללא מענה גם לקשיי הגוף. גוף ונפש משלימים אחד את השני, ברכיבה טיפולית שניהם מקבלים מרחב.
מבחינה גופנית, הרכיבה משפרת את היציבות, את הזריזות, את השרירים ואת התנועתיות של מפרקים,מסייעת בזרימת הדם. בחלק הרגשי הטיפול מסייע בצמצום תחושות חרדה חברתית, בניית יכולת אמונה עצמית גבוהה, התורמת ליכולת ההתמודדות האישית, חיזוק שליטה עצמית ואף דחיית סיפוקים.

היכן מתקיימים לימודי רכיבה טיפולית?

לימודים בתחום הסמכת מדריכים לרכיבה טיפולית ניתן ללמוד במכון וינגייט. המכון מציע מספר קורסים בתחום:

הלימודים כוללים שני חלקים

חלק עיוני – כולל נושאים של, אנטומיה, מבוא לפסיכולוגיה, נוירופתולוגיה והבטי שיקום, מבוא לחינוך מיוחד, התפתחות מוטורית ועוד. בנוסף, כל סטודנט עובר הכשרה בתחום של תקשורת עם המטופל, יצירת סביבה טיפולית והתמודדות עם אתגרים משתנים בסביבה.

חלק מעשי – כולל: סדנאות מעשיות, סטאז' בן 100 שעות בחוות רכיבה טיפוליות בפריסה ארצית. החלק המעשי כולל גם, התנסות בעבודה עם מטופלים מגוונים צבירת ניסיון תחת חניכה של מדריכים מנוסים וותיקים בתחום המספקים חוויה מלווה עוטפת ובטוחה לצד תרגול הכלים שנרכשו עד כה והשמה של החומר הנלמד בקורס.

תנאי קבלה – ראיון קבלה, מעל גיל 21 ותעודת מדריך רכיבה לימוד (רמה 1).

סיכום

רכיבה טיפולית היא תחום ומקצוע מוכר ומקובל בכל המסגרות הטיפוליות ויש לו דרישה גבוהה. הכנסתו לסל הבריאות של קופות החולים רק העצימה את הצורך והדרישה.
חשוב לדעת כי על המטפל ברכיבה טיפולית, חלים כל כללי האתיקה והמחויבות של מטפלים טיפוליים. 

כתיבת תגובה